A fideszes archetípus

 2010.04.30. 04:55

Ezen a blogoldalon (Mandiner - Lendvai) egy kommentben érdekes választ, pontosabban jellemzést kaptam egy bizonyos Cunningham nevű kommenter-től.

Így hangzott:

„Én is ismerlek téged. Nagymaós (sic!) matricás vadiúj Audiból multikat szidós, számlahamisítós, tablettás borkészítős, adó, járulékelekerülős, fekete munkásokat alkalmazós, "komcsiknak" nem fizetős, hétvégén a tesco-ban rohadós, kétgyerekes, szentcsaládos, de minden lepukkant prostival félrekúrós, árpádsávos papírral seggtörlős, 25 éve még párttitkár, ma keresztény, kriptomagyar, minden segélyt megpályázós, de cigányozó tipikus pszeudó-nacionalista polgárutánzat vagy. Azaz: tipikus fidesznyik!”

Természetesen Cunningham erősen MSZP fan, ami igen viccessé teszi minden írását. És most arra ne térjünk ki, hogy jó taktika-e egyszerre sérteni meg az ország durván 50-60%-át egy ilyen kijelentéssel. Hiszen nem csak engem – próbált – jellemezni, hanem minden Fidesz-szavazót.

De vajon van-e ilyen ember az országban, akit leírt? Olyan tescózós-audis csávót már láttam. De az ilyenek mindig magyarázni szokták, hogy mennyire szarják le a politikát, és amúgy jó (volt, HEHE!) ez az MSZP-éra. Mellesleg inkább roma. Ööö … CIGÁNY na, hogy ne cáfoljak rá a mi kis Cunningham-ünkre. (Egyébként bírom a nagymackós típust. A vicces fajtát, akiknek mindenre van válasza és megoldása.) Az álszent keresztény-magyar típusban már nem vagyok ennyire biztos, hogy a leírtakhoz hasonlóan létezik. Az szokott eszembe jutni, hogy aki ilyen embereket lát az ateista, hitetlen, és anti-keresztény. A pseudo-nacionalista csavart nem értem teljesen, de tetszett. Szóval van a náci-nál is lejjebb egy baloldali szemében. Ha pseudo-náci vagy. Valószínűleg ez súlyos dolog lehet.

De így együtt ... Nem tudom. Mindenesetre elgondolkoztam, hogy milyen is a Fideszes archetípus valójában.

És hát manapság elég sok Fideszest ismerünk mindannyian, hiszen az ország több mint fele az. Itt le is lehetne zárni, mert ezek szerint az átlag fideszes, nagy pontossággal olyan, mint az átlag magyar.

Ám az emberben marad egy hiányérzet. Mégiscsak van valami különbség két ember között, aki ma a Fideszre vagy az MSZP-re szavaz. Érzésre a mentalitásban. És igen, Cunningham barátunk jellemzésében valóban találunk használható jellemvonásokat (kicsit megtisztítva a sértegetésektől): „kétgyerekes, szentcsaládos, keresztény, magyar, polgár”. És ha ezeket a kategóriákat használjuk, így egységben, akkor valóban elkülönül a fideszes a maszopos szavazótól. Én büszke vagyok erre a közösségre, és arra, hogy a tagja lehetek. Azt gondolom, hogy ez az a bázis a társadalomban, amire alapozva az ország valóban meg tud újulni. Ez az a közösség, amelyik valós célokat lát az életben, ezeket el is éri, tehát sikeres.  És ha az eljövendő kormányunknak lesz egy kis esze, akkor ezt a társadalmi csoportot fogja helyzetbe hozni, morális-kultúrális értelemben is, akár a baloldali véleményalkotók mindennapi sikolya mellett/ellenére. Ennyi „antidemokratikus” lépés bele fog férni azért, hogy a legproduktívabb csapatnak álljon a zászló.

Ugyanis az is igaz, hogy a fideszesek valamit szoktak dolgozni, vállalkozni. És a jellemzés pejoratív részeire áttérve, aki manapság vállalkozik, és mellesleg el akarja tartani a családját, az kénytelen adót, járulékot csalni, fekete munkásokat alkalmazni. Ezt persze a baloldali vállalkozók is minden bizonnyal hasonlóan teszik, elvégre ebbe a helyzetbe jutott az Ország. Ha minden adót befizetsz, a megtermelt javaidnak kb. 30-40%-a marad nálad, jó esetben. Pont ezek miatt, nyilván, a fideszesek anyagi színvonala vegyes, belefér az Audistól, a tescos-on át, a segélyekre pályázósig (és mindez változatos kombinációkban is).  Én, sajnos, közalkalmazott vagyok, ezért nem tudok adót csalni. Pedig bizony így május tájékán nem bánnám, ha valaki megdobna egy kiskapuval. (Da ha csak audi van az sem baj.)

Ha így szétszedjük, egész jó jellemzés volt ez maszopos barátunktól, főleg ha figyelembe vesszük, hogy valószínűleg, sajnos, van köztünk olyan is, aki megcsalja a feleségét.  És asszem azt is kimondhatjuk, hogy egyesek, bár lehet, nem nagy százalékban, a seggüket is kitörlik alkalomadtán.

PS1: Ha tud valaki valahol árpádsávos WC papírt, akkor szóljon.

PS2: Ha pedig senki nem tud, akkor lehet, hogy ez lesz az első vállalkozásom. Már meg is van a reklámszövegem a jobberek, és a balondok számára is.

Címkék: voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://calavera.blog.hu/api/trackback/id/tr41963427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása