Van, aki  úgy gondolja,  a Jobbik annak köszönheti népszerűségét, hogy vidéken a rossz életkörülmények miatt elkeseredett emberek voksait a „cigánybűnözés” elleni fellépés vonzotta ( Gazda Albert, Index.hu ) . Ugyanakkor  a Jobbik a felmérések szerint az internetet tájékozódásra használók, és a fiatalok körében a legnépszerűbb (Median.hu) .  Szinte elképzelhetetlen, hogy az elkeseredett vidékiek, és az internethasználó fiatalok között bármi átfedés is lenne. De akkor mivel magyarázható a Jobbik népszerűségének növekedése?

A nemzeti érzések felszínre törésében. 

Magyarországon a II. világháború óta olyan elnyomó rezsimek vannak hatalmon, amelyeknek közös törekvése volt a nemzeti érzések elnyomása, kiirtása az emberekből. Erre évtizedeken át hazug retorikát használtak, amit speciális, kiképzett média közvetített az emberek felé. Ezek nem szűntek meg a rendszerváltással , és a retorika sem szűnt meg. Annál inkább nem, mert a rétorok meghatározott emberek voltak, akik továbbra is hatalomban maradtak a rendszerváltás után, és a mértékadó médiát is tovább uralták, meghatározva a közvetített üzenetet.

A nemzeti érzések a legerősebb érzések közé tartoznak a világon. Ezek az érzések mozgatták a világtörténelmet évezredeken keresztül, ezen érzés birtokában az ember kész feláldozni életét, mások életét úgy, hogy mindezen cselekedetek örömmel töltik el. Ezen érzések emberek millióinak munkavégzését tudják elképzelhetetlen mértékben inspirálni és összefogni.

Ezekben az érzésekben hatalmas energia rejtőzik, ezáltal hatalmas veszélyt is hordoznak magukban. Ennek a veszélynek a legismertebb példája a náci Németország története. 

A kommunizmus emberidegen diktatúrája igen rossz megoldás volt erre a veszélyre, ugyanis az elnyomástól ezek az érzések nem szűntek meg. Az emberek lelki átnevelésétől, a hazugságok sulykolásától ezek az energiák nem semmisültek meg. Ellenben az ésszerű kontroll megszűnt rajtuk. És abban a pillanatban, amikor ez az energia felszínre tör, kiszámíthatatlan dolgok történhetnek.

Ez a folyamat alapvetően nem kollektív, hiszen maga az élmény személyes jellegű. Amikor előbukkannak egy egyénben és ráeszmél ennek mámorító jellegére, hirtelen minden megváltozik a számára. Ez egyike lehet a legfelszabadítóbb élményeknek, egyfajta katarzis, ami átírja a korábbi berögződéseket, viszonyokat, pártpreferenciát, életvezetést, prioritásokat, mindent. Ez az a folyamat, ami mélybe taszította a korábbi elnyomókat és ez az a folyamat, ami magasba röpítette a Jobbikot. Ezzel magyarázható miért szavaz a korábbi MSzP-s hirtelen a Jobbikra, és ezzel magyarázható az is, miért nincs igazuk azoknak, akik azt gondolják, a Jobbik muníciója kifúj, ha leereszt a „cigánybűnözés” politikai lufija. Ne higgyük a választások előtt, hogy a Jobbik nem képes tovább erősödni, és hogy irracionális hogy tömegesen nyerje az első fordulót (Török Gábor).

Ám nem a Jobbik az egyetlen, akit ez a robbanás felemelt. A Fidesz kétharmad közeli jósolt eredménye is minden bizonnyal ennek a hatásnak tudható be. És a Fidesz az a nemzeti párt Magyarországon, amelynek európai kapcsolatai, és pozíciója révén rálátása lehet arra, hogy mi a mozgásterünk jelenleg az egyre zavarosabb nemzetközi vizeken.  

A Fidesz már bizonyította demokrata mivoltát, - és ezt csak a hiteltelen baloldal kérdőjelezi meg – szemben a Jobbikkal, akik láthatóan a parlamentbe is bakancstalpon akarnak bemasírozni.

 

Címkék: voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://calavera.blog.hu/api/trackback/id/tr471846063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása